2015. február 17., kedd

Eresz alatt fecskefiú


Akkor májusban a húgunk református lesz? - kérdezte nagyobbik fiúgyermek a napokban, és nekem egy pillanatra összeszorult a gyomrom. Mert az egy dolog, hogy itt Erdélyben mindenki meg van keresztelve, és egy pár hónap múlva ez alól az én lányom sem lesz kivétel (ha Emberemnek fontos, miért ne), de az meg sem fordult a fejemben, hogy ez egyéb következményeket is von majd maga után. Mint pl. a vallást. Mit fogok vajon tenni, ha a lányom majd hazajön a kötelező hittanról és megkérdezi, hogy mi ez meg az meg amaz? Mit válaszolok? Hogy mi az én hitem? Amit még én sem ismerek pontosan? Vagy hogy nem tudom kislányom, az én családom (ami a tied is részben) nagyrészt zsidókból állt, de azt se kérdezd, mert azt se tudom?! 
De ne is ugorjuk ilyen nagyot. Nézzük a májust. Pl. mi van, ha a keresztelő pont beleesik majd az alvásidőbe és az akkor majd másfél éves lányom - aki valószínű akkor lát majd életében először templomot belülről, és kétlem hogy komfortosnak találná, - szóval mi van, ha fáradtságában és félelmében végigüvölti majd a szertartást? És egyáltalán hova állok a templomban? És honnan tudom majd, mikor kell leülni, felállni, énekelni? És mindenki engem néz majd, hogy micsoda pogány anyja van ennek a gyereknek, még énekelni se énekel? És kötelező e a habos-babos ruha, meg a torta meg a mindenféle cucc amire ez a külön keresztelői iparág épült, vagy főzhetünk utána a partin bográcsban a kertben?

Egyszóval ha ott van valakinél a tudás, mely szerint hogyan keresztelik a gyermekeket Erdélyben, ne habozzon megosztani velem.


2 megjegyzés:

  1. Akkor nem habozok. :-)
    Tán kicsit hasonló cipőben jártam anno. Apósom református lelkész, anyukám katolikus, jómagam felnőttként választottam egy egész harmadik hitet. Nem szándékoztunk megkeresztelni a fiúcskát, mondván a gyermekkeresztségnek semmi értelme, majd döntsön, ha felnőtt lesz ő maga. De anyukám a végsőkig kétségbeesett, így az ő kedvéért történt Erdélyben a keresztelő, mert apósomék ott laknak.
    Nem volt semmi hűhó, cécó, istentisztelet után meg lett keresztelve a kétéves legényke. Alvásidő, vagy ilysmi nem probléma, ezen kár aggódnod. Ha az istentiszteletbe belealszik is, majd úgyis felébred, ha jön a szertartás. Habosbabos egyáltalán nem kötelező, mindenki olyanba, amibe szeretné, ahány ház, annyi szokás. Teljesen elegendő egy egyszerű, szép ruhácska is, ha nem vagy híve a cifrának.
    Istentisztelet alatt úgyis látod, mikor kell felállni, leülni, énekeskönyv van, abból tudsz ha más nem tátogni, de elég egyforma dallamúak a református énekek. Nem tudom, ott hagyományosan külön ülnek-e a férfiak és nők. Mielőtt leülnek, már a padban állva magukban elmondanak valami imát, utána foglalnak helyet, szép sorban, ahogy jönnek az emberek. A keresztelőre ki kell menni az úr asztalához. Nekem érdekes volt, hogy ott több keresztszülőt is választhatsz, ha épp akarsz, akár nyolcat is, de van egy fő keresztanyuka, ő tarjta kerezstvíz alá a gyermeket. Az én fiamnak így lett egy keresztanyukája és három keresztapukája. :-) (sógorkák, sógornő) Célceszerű a férjed valamelyik református nőrokonát vagy ottani református barátnődet választani, aki már érti a csíziót, s nem lesz neki újdonság.
    Már ott kinn a lelkész vezényletével válaszolgatni kell közösen az egész szülő és keresztszülő társaságnak kérdésekre, de ezek is egyérteműek.
    Szerintem érdemes egyszer még előre megnézned egy református istentiszteletet, hogy ne akkor láss először , s akkor már majd a keresztelőre rutinosan mész. :-)
    És a bogrács az nagyon jó ötlet! Úgy legalább mindannyian jól érzitek magatokat. Itt sincsenek szabályok. Nekünk az ottani pótesküvőnkön a lekész apósom főzött bográcsban a baráti társaságnak. Ha egy lelkész megteheti, tán már csak ti is. :-D
    A hittant meg még ráértek eldönteni, nem kötelező járatni, de azzal is csak a világról való tudása nő, kárára nem lesz. Hogy hívő lesz-e a kislányból, úgysem ez dönti el. S ha kérdése lenne, van neki apukája is, aki a jelek szerint református, majd válaszolgat ő. :-)
    Sok sikert! És várom májusban a beszámolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szépen köszönöm! abszolút megnyugtató és kimerítő választ kaptam! :-)

      Törlés